Lavendelvej 1 - DK-8400 Ebeltoft
+45 7020 0720

Fibervalg

Fibervalg – hvilken fibertype skal du vælge?

Hvilken type tovværk og dermed fiber skal du vælge til netop dit formål? Det er især fibre som polyester, polyamid og polypropylene, der har været anvendt til tovværk. Det gør vi selvfølgelig stadig, men i dag kender vi også de nye superfibre, som er højt modificerede fibre, der benyttes til produktion af tovværk, løftestropper og tekniske lihttps://nordicrope.com/producenter/ner. Det er fx Dyneema, Twaron, Technora, Vectran og Zylon. De benyttes i mange forskellige konstruktioner og variationer af tovværk, afhængig af formål og krav til brudstyrke, stræk m.m.

Du finder tovværk baseret på fibre og på polyester, polyamid og polypropylene fra 0,6 mm. til 300 mm. i diameter og med en brudstyrke på flere hundrede tons og altså også tovværk med superfibre i vores produktion.

Polyester til tovværk

Polyester er det mest benyttede fibermateriale til tovværk overhovedet. Det er et godt, robust, allround tov og samtidig en mere prisbillig løsning end de nye superfibre. Polyester har høj holdbarhed over for solens ultraviolette stråler og er elastisk. Fiberen er stærk og kinker ikke. Polyester bruges ofte også som yderfletning til de nye superfibre, netop fordi den er UV-bestandig.

Polyamid til tovværk

Polyamid (nylon) er meget elastisk og stærkt og har en stor trækstyrke. Det benyttes oftest som kerne i fx fortøjninger, hvor det er beskyttet af en polyesterfletning. Polyamid tovværk er ikke bestandigt overfor sollys.

Polypropylen (PP)

Polypropylen (PP) er en af de mest udbredte fibre.  Det er en glat fiber, som ikke optager fugt. Den vejer meget lidt og flyder på vand. Slidstyrke og UV-bestandighed er udmærket.

Dyneema fiber til tov – verdens stærkeste fiber (findes i tilsvarende kvalitet, der hedder Spectra)

Dyneema fiber er verdens stærkeste fiber. Dyneema benyttes som en bestanddel i tovværk eller som ene substans. Jo højere andelen af Dyneema fibren er, jo stærkere er tovet.

En af fordelene ved Dyneema er, at Dyneema ikke strækker sig og er ekstremt let. Et polyester tov har større elasticitet og strækker sig ved belastning. Det kan du undgå ved at få et tykkere tov, som så bliver tilsvarende tungere. Du kan få Dyneema liner, som er stærkere end stålwire og kun vejer en tiendedel af en stålwire. Derfor er anvendelsen af tovværk med Dyneema fibre bred. Dyneema anvendes ofte som kerne i et reb med polyester fletning uden på.

Twaron fiber til reb og tovværk

Twaron er strækfast med lille creep og med en god styrke. Den er svær at skære over og sårbar over for UV og knæk.
Twaron fiber er para-aramid fiber er en stærk, syntetisk fiber med en fast konsistens. Den har mange anvendelsesmuligheder, fordi den er varme- og flammeresistent. Det er en ultra højt modificeret fiber baseret på aromatic polyamid, som giver høj styrke og lav forlængelse. Den er dobbelt så stærk som HT-Polyester og Polyamid garn og fem gange så stærk som stål sammenlignet vægt mod vægt. Twaron® synker i vand og er modstandsdygtig overfor de fleste kemikalier. Den skal altid have en flettet yderfletning om fiberen, da den ikke er særlig UV-stabil.

Technora fiber til reb

Technora er en ekstremt stærk og varmeresistent syntetisk fiber, som kræver en overfletning med en anden fiber. Den ligner Twaron meget, men er knap så sårbar overfor knæk og har en bedre UV-bestandighed.
Technora er også en para-amid fiber baseret på polyamid med høj styrke kombineret med lav forlængelse. Den har høj varmebestandighed og lang dimensionsstabilitet. Den ligner Twaron meget, men er stærkere – tre gange så stærk som HT-polyester og polyamidgarn og otte gange så stærk som stål sammenlignet vægt mod vægt. Den synker i vand og er modstandsdygtig mod de fleste kemikalier.

Vectran fiber til tov og reb

Vectran er en ekstrem holdbar og pålidelig fiber, som er slidstærk og strækfast.
Vectran® et et polyester multifilamentgarn fremstillet fra flydende krystalpolymerer (LCP). Vectran er fem gange så stærk som stål og ti gange så stærk som aluminium sammenlignet vægt mod vægt. Fiberen er næsten helt stum ved høje belastninger og temperaturer og er samtidig utrolig slidstærk – det gør den færdige line ekstremt holdbar og pålidelig. Og i mange tilfælde mere anvendelig end andre superfibre.
Den benyttes altid som kerne i en line, da den ikke er UV-resistent.

Zylon fiber til tovværk

Kendetegnet ved Zylon fiber er, at den er stabil under ekstreme forhold og har en unik slidstyrke. Der er ingen målbar forlængelse eller krymp ved høje belastninger og temperaturer. Den høje slidstyrke gør fiberen meget velegnet til brug i beskyttelsestøj og sikkerhedsmaterialer. Den er ekstremt resistent overfor de fleste kemikalier og dermed utrolig stabil under ekstreme forhold. Zylon kræver en yderfletning eller en coating, da den ikke er så UV-resistent.

Hvilke industrier bruger vores syntetiske fibre?

Her kan du se, hvilke industrier, der benytter disse fibertyper, enten som færdige liner eller som skræddersyede, certificerede produkter.